1) Pastikan anda tahu apa yang isteri mahukan.

Berbincang dengan isteri anda terlebih dahulu mengenai apa yang dia mahu atau tidak mahu semasa dalam proses kelahiran. Anda adalah orang yang bertanggung jawab memaklumkan perkara ini kepada doktor atau bidan terlatih.

 

 

 

2) Bawa barang keperluan anda sendiri.

Semua akan menumpukan perhatian kepada isteri anda, tetapi anda juga jangan mengabaikan kebajikan anda sendiri. Jika anda mahu bermalam di hospital, atau menemani isteri di dalam kamar bersalin, bawa segala keperluan anda bersama. Contohnya, bawa baju sehelai dua, selipar jepun dan keperluan-keperluan lain.

 

 

3) Tahu apa yang harus dijangkakan.

Apabila sakit bersalin dah bermula, anda tidak akan sempat melayari internet atau membaca buku panduan berkenan kelahiran. Seeloknya jika anda dapat meluangkan masa menghadiri kelas-kelas antenatal bersama isteri anda dengan fikiran yang terbuka. Dengan cara ini, anda akan memperolehi maklumat mengenai proses kelahiran dan bersalin, serta dapat membuat sedikit-sebanyak perancangan bagaimana hendak menghadapi hari tersebut.

 

4) Cari sesuatu untuk mengalihkan perhatian isteri.

Urut tapak kaki serta belakang isteri anda. Kaedah-kaedah lain yang anda mungkin pelajari di kelas-kelas antenatal adalah bagaimana bakal-bakal  ibu menghadapi sakit bersalin menggunakan teknik-teknik bertenang dan teknik pernafasan.

 

 

 

5) Bersedia untuk membuat keputusan pada saat-saat genting.

Hanya anda dan isteri yang tahu apa yang anda berdua mahukan, tetapi isteri anda mungkin tidak dapat membuat keputusan yang penting pada ketika itu. Bersedialah untuk melangkah ke hadapan dan membuat keputusan apabila situasi memerlukan anda berbuat demikian. Lazimnya doktor akan menerangkan keadaan dan pilihan rawatan yang ada dalam kecemasan.

 

 

6) Lakukan segala-galanya sendiri.

Walaupun ramai orang yang lebih berpengalaman di sekeliling anda yang boleh membantu, anda adalah tonggak utama yang paling penting bagi isteri anda. Buat apa sahaja dan dapatkan apa yang diperlukannya. Tidak kiralah jika anda terpaksa berlari ke kafetaria untuk membeli gula-gula ataupun mengambilkannya segelas air, ataupun berbincang dengan doktor bagi pihaknya.

 

 

7) Berada di sisinya.

Rakan kelahiran merupakan perkara yang penting bagi seorang wanita yang dalam proses bersalin. Walaupun pada hari ini si bapa biasanya akan hadir, banyak hospital yang menerima sesiapa sahaja yang dipilih oleh si ibu sebagai rakan kelahiran. Ingat, wanita yang sedang sakit bersalin, perlukan peneman di sisi. jangan abaikan mereka. Kongsi saat indah ini bersama, supaya anda lebih menghargai isteri anda.

(0)

1. Jauhi peralatan elektrik daripada si kecil.

Letakkan peralatan elektrik seperti periuk nasi, pemanas air, cerek, seterika dan yang berkaitan di tempat tinggi yang tidak boleh dicapai oleh bayi dan kanak-kanak. Wayar elektrik yang terjuntai juga perlu diambil perhatian. Suis atau soket perlu dipastikan selamat dari dijadikan permainan oleh bayi dan kanak-kanak.

 

 

2. Penutup bucu untuk perabot.

Cantik di mata tidak semestinya selamat kepada anak-anak. Pastikan bucu-bucu meja, kerusi, dan almari ditutup agar tidak mencederakan anak-anak di rumah. Penutup bucu (edge protector) ada juga dijual di pasaran. Bayi dan kanak-kanak yang bermain masih belum faham apa itu bahaya. Hal ini sering diambil ringan oleh ibu bapa. Walaupun nampak seperti perkara kecil, tetapi harus diingat bahawa malang tidak berbau.

 

3. Sentiasa tutup pintu bilik air.

Pintu bilik air dan tandas hendaklah sentiasa ditutup sama ada ketika anda berada di rumah ataupun tidak. Bayi yang sedang meneroka boleh masuk dan bermain air di dalam bilik air. Kes-kes seperti bayi lemas di dalam baldi perlu dijadikan pengajaran kepada ibu bapa. Selain itu, keadaan lantai yang licin juga boleh membahayakan kanak-kanak yang sudah pandai mandi sendiri.

 

 

4. Sentiasa pastikan pintu tidak mudah terkunci.

Anak-anak kecil masih belum pandai membuka dan menutup pintu dengan sendiri. Oleh itu, sebagai yang lebih dewasa, kita perlu mengambil perhatian tentang perkara ini. Pastikan tombol setiap pintu tidak terkunci dari dalam. Anda juga boleh menggunakan penyendal bawah pintu untuk mengelakkan pintu dari tertutup dan membahayakan anak-anak. Anda juga boleh menggunakan penahan pintu (door stopper) jika bimbang jari atau tangan anak-anak tersepit.

 

5. Melarang si kecil daripada mengutip makanan yang jatuh.

Sewaktu anak-anak makan, tidah sah jika tiada makanan yang berselerak atau tumpah. Segera bersihkan sisa makanan dan minuman yang tumpah agar anak-anak tidak mengutip semula makanan tersebut. Makanan yang telah jatuh di atas lantai bersifat kotor dan mengandungi kuman. Ini boleh mengundang penyakit jika terkena jangkitan kuman. Ajar anak-anak supaya tidak mengutip makanan yang telah jatuh baik di lantai mahupun di meja.

 

6. Simpan dengan cermat barang yang beracun.

Bahan-bahan seperti sabun, minyak angin, penyembur serangga, pembasmi kuman, racun tikus, dan lain-lain lagi merupakan antara bahan beracun yang biasanya ada di rumah. Simpan bahan-bahan ini di tempat tinggi atau tersorok seperti di dalam laci dan labelkan.

 

 

7. Buang mainan yang telah pecah atau patah.

Ibu bapa perlu selalu memeriksa permainan anak-anak sama ada telah pecah, tercabut skru, patah, dan koyak supaya anak-anak tidak mendapat kecederaan dari permainan yang rosak. Bahagian yang tajam setelah patah/pecah akan melukakan tubuh anak-anak. Skru yang tercabut dan span/gabus yang terkeluar akibat koyak boleh menyebabkan bayi tercekik.

(0)

1. Salah teknik penyusuan.

Teknik penyusuan yang salah sama ada dari payudara atau botol menyebabkan banyak udara ditelan semasa menyusu.

 

 

 

2. Menangis.

Menangis boleh menyebabkan bayi menelan udara terutama jika bayi menangis kerana kelaparan dalam masa yang lama sebelum dapat susu. Oleh kerana menanngis ialah simptom dan penyebab gas ia akan menjadi kitaran yang memudaratkan bayi.

 

 

 

3. Pencernaan yang tidak matang.

Usus bayi yang baru lahir berterusan berkembang dalam proses menjadi matang selepas bayi lahir. Usus bayi masih belajar cara memproses makanan, gas dan najis dengan berkesan. Gas boleh hadir kerana ketidak matangan flora mikro dalam usus, metabolisma karbohaidrat dan kitaran hormon. Gas juga boleh menyebabkan simptom sembelit berlaku.

 

 

4. Alergik dan sensetif pada makanan.

Susu ibu mengandungi kesan makanan dari diet mommies. Sesetengah bayi mungkin sensetif pada kesan makanan tersebut. Sebuah kajian dari Universiti Minnesota dapati kaitan antara diet ibu menyusu dan siptom kolik. Ibu menyusu yang mengambil susu lembu, bawang, sayuran seperti kobis, brokoli, bunga kobis dan coklat lebih berkaitan dengan kolik pada bayi.

 

 

5. Terlebih Menyusu.

Terlebih menyusu boleh menyebabkan perut bayi tidak boleh menerima terlalu banyak susu dalam satu masa. “Menyusu terlalu pantas boleh menyebabkan berlebihan laktosa dan meningkatkan gas usus hasil dari lebihan peleraian laktosa.

 

 

 

6. Terlalu banyak laktosa.

Sesetengah ibu mungkin mempunyai susu yang lebih, keadaan ini dikenali sebagai sindrom hyperlaktasi. Dalam situasi ini, susu biasanya keluar dengan cepat atau laju menyebabkan bayi gag (seakan-akan ingin muntah) atau meragam semasa menyusu. Hubungi doktor atau konsultan laktasi jika mommies berminat mempelajari lebih banyak tentang susu berlebihan
atau komposisi susu badan.

 

7. Perkenalan pada makanan baru.

Makanan baru boleh buat bayi bergas kerana ususnya belajar untuk memproses makanan tersebut. Lebihan kandungan gula yang tinggi dalam makanan seperti jus boleh menyebabkan bayi bergas atau najis cair.

(0)

Hand, Foot, and Mouth Disease (HMFD)

1. Elakkan tempat awam.

Seelok-eloknya, kurangkan aktiviti di luar buat sementara waktu seperti taman permainan & pusat membeli belah. Jangan membawa anak yang sakit tempat-tempat awam/ sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

 

 

 

2. Ketahui tanda HMFD.

Ibu bapa perlu melengkapkan diri dengan mengetahui tanda-tanda penyakit ini. Dengan itu, anak yang mempunyai tanda jangkitan dapat dibawa berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan awal. Ia juga dapat mengelakkan daripada menular kepada kanak-kanak lain.

 

 

3. Amalkan langkah kebersihan dengan teliti.

Mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin, dan selepas menyentuh / merawat lepoh dan semasa mencuci najis kanak-kanak tersebut. Anak-anak perlu mandi sekiranya pulang dari sekolah atau dari luar kawasan rumah.

 

 

4. Mencuci alatan dan mainan.

Membersihkan (basmi kuman menggunakan larutan chlorine based) pada permainan anak serta lantai rumah terutama tandas.

 

 

 

5. Cermat melupuskan atau membuang najis.

Ibu bapa haruslah sentiasa memastikan pembuangan lampin pakai-buang
dibuat dengan betul.

 

 

 

6. Jangan berkongsi barang atau makanan.

Menggunakan peralatan makan dan minum yang berasingan dan tidak berkongsi barangan dengan anak-anak yang lain. Jika perlu, bekalkan anak dengan bekas makanan masing-masing di sekolah.

 

 

 

7. Saringan pihak sekolah & pusat jagaan.

Pihak Pengusaha TASKA, TADIKA dan lain-lain pusat jagaan kanak-kanak disarankan supaya mengambil langkah-langkah yang sama seperti di
atas. Di samping itu, saringan di pintu-pintu masuk (gate-keeping) dilakukan bagi memastikan tiada tanda-tanda jangkitan HFMD sebelum kanak-kanak dibenarkan memasuki premis.

(0)

1. Perut kembung.

Perut kembung berlaku disebabkan beberapa perkara. Antaranya ialah pemakanan ibu yang menyusukan bayi. Makanan dan minuman seperti ais, minuman bergas, buah tembikai, buah mangga, dan beberapa jenis sayur tidak digalakkan untuk diambil oleh ibu yang menyusu kerana boleh menyebabkan perut bayi kembung.

 

 

2. Lampin basah.

Bayi yang tidak selesa kerana lampin penuh juga akan menangis sebagai cara untuk memaklumkan kepada si ibu supaya menukar lampinnya. Tukar lampin bayi segera sekiranya telah penuh. Periksa juga ruam lampin jika ada. Bayi berkemungkinan juga kegatalan di punggung kerana ruam lampin. Seeloknya lampin bayi kerap ditukar untuk mengelakkan ruam lampin dan sapukan krim ruam lampin atau ubat yang berkaitan setiap kali menukar lampin.

 

3. Mengantuk dan letih.

Seperti juga orang dewasa, bayi akan menjadi tidak keruan sekiranya mengantuk. Sesetengah bayi tidak mudah untuk tidur walaupun selepas menyusu kerana perlu didodoi terlebih dahulu. Sesetengah ibu menganggap bayi yang letih perlu ditidurkan. Tidak semestinya. Kadangkala mereka cuma mahukan keadaan yang tenang. Jika dalam perjalanan jauh, kerapkan berhenti di hentian rehat atau di kawasan yang sesuai. Semasa di dalam kereta juga, dukung bayi sekali sekala untuk melihat sekeliling dari dalam kereta kerana kemungkinan bayi penat berbaring atau duduk.

 

4. Suhu terlalu panas atau sejuk.

Keadaan suhu adalah satu lagi sebab bayi menangis. Oleh kerana tidak pandai mengadu, bayi akan menangis jika merasa terlalu sejuk atau panas. Perhatikan cuaca dan suhu di tempat anda berada. Sekiranya keadaan agak sejuk, pakaikan pakaian yang sedikit tebal kepada bayi berserta topi, sarung tanga dan sarung kaki. Pakaikan pakaian nipis atau yang tidak panas seperti singlet dan baju berlubang-lubang pada ketika keadaan suhu yang panas. Jika berada di rumah, pasang kipas atau penghawa dingin pada suhu yang sederhana agar bayi selesa.

 

5. Sembelit.

Bayi mudah terkena sembelit walaupun ada yang menyusu badan. Ini kerana sistem pencernaan mereka sangat sensitif dan kadangkala tidak dapat bertindak balas dengan baik terhadap makanan tertentu. Cuba tuamkan perut, urut dengan minyak aromaterapi, atau mengusap perlahan untuk membantu melegakannya.

 

 

6. Nak tumbuh gigi.

Fasa tumbuh gigi atau ‘teething’ adalah fasa yang agak menyakitkan apabila gigi pertama menembusi gusinya. Kadangkala berasa tidak selesa dan ‘gatal-gatal’ ini adalah sebab bayi menangis. Jadi, cuba berikan mereka menghisap sesuatu yang sejuk seperti buah-buahan atau ‘teether’.

 

 

7. Reaksi terhadap ‘environment’ baru.

Antara sebab bayi menangis adalah apabila mereka tidak selesa atau ‘takut’ dengan keadaan baru. Mungkin beberapa minggu pertama mereka akan menangis dan perlu mengambil masa untuk berasa sesuai dengan pengasuh baru. Meskipun ada bayi yang teruja, tapi ada pula yang rasa rimas apabila dikelilingi ramai orang.

(0)

 1. Perkenalkan makanan ‘savory’.

Berikan makanan ‘savory’ seperti sayur-sayuran sebelum makanan yang berasa manis seperti buah dan kastard. Makanan ‘savory’ memiliki nutrien penting termasuk serat, zat besi, vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan mereka.

 

 

  2. Meningkatkan tekstur secara berperingkat.

Baby tidak memerlukan makanan yang sangat lembut dan tulen dalam tempoh yang lama. Setelah mereka menguasai puri buah-buahan, puri sayur-sayuran dan puri daging pada usia 7-8 bulan, pastikan anda mula meningkatkan tekstur halus makanan. Pada usia 9 bulan, mereka sudah boleh makan daging cincang dan pasta.

 

3. Jangan ‘over-drink’ susu.

Baby yang terlebih minum susu formula lebih cenderung menjadi kekurangan zat besi dan tidak mendapat semua nutrien yang ada di dalam makanan pepejal. Sebaik sahaja mereka memasuki usia 9 bulan, berikan makanan sebelum susu untuk memastikan mereka tidak ‘over-drink’.

 

 

4. Air masak harus menjadi pilihan utama.

Air masak harus menjadi pilihan utama untuk semua kanak-kanak. Jangan sesekali offer mereka air jus buah, minuman ringan atau air kordial kerana itu semua adalah minuman yang tinggi paras gulanya.

 

 

 

5. Kaya dengan Omega-3

Salmon dan tuna mengandungi sejenis lemak khas yang dipanggil omega-3, memainkan peranan yang kuat untuk perkembangan otak. Masukkan ikan-ikan ini di dalam menu diet anak anda 2-3 kali seminggu.

 

 

 

6. Baby harus sentiasa duduk di kerusi tinggi mereka.

Baby harus sentiasa duduk di kerusi tinggi mereka dan tiada gangguan lain seperti televisyen ketika makan.  Baby mempunyai fokus yang sangat pendek, jadi mereka perlu dapatkan tumpuan sepenuhnya ketika sedang makan. Pada usia 12 bulan, seeloknya mereka makan dalam persekitaran  sosial bersama keluarga.

 

 

  7. Nikmati waktu makan bersama si kecil

Waktu makan seharusnya menjadi waktu yang menyeronokkan dan riang. Cuba jangan terlalu menekan mereka untuk memakan sesuatu yang mereka rasa tidak suka. Menu itu boleh ditukar pada hari lain. Cuba sehingga mereka menyukainya.

(0)

FREE dUCk SCARF!!! Quack Quackk… Are you the ‘LUCKY Mommy dUCkie’ ?
.
Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia ke 61 ni, kami bakal melancarkan kempen “HAPPY BABY, HAPPY MOM!” (HBHM), special untuk Mommies
.
30% discount on ALL GUGU JUMPERS! Best kan?
Dan ada yang lagi BEST, kami nak bagi hadiah The Geometric dUCk (Lilac) untuk Mommy dUCkie yang bertuah
.
Macam mana nak dapatkan The Geometric dUCk (Lilac) secara PERCUMA? Okay Mommies kena ikut syarat simple ni:
.
☑ Buat pembelian melalui website kami di www.gugu.com.my
☑ Jumlah pembelian mestilah bernilai RM100 ke atas (selepas diskaun)
☑ Gunakan code ‘HBHM0818’ untuk mendapatkan diskaun 30%
☑ LIKE page Gugu Malaysia untuk terima ‘update’ pemenang & info berkenaan ‘motherhood’
.
.
Did we mention 30% discount on ALL GUGU jumpers? Oh yes we did! Don’t miss this chance.
.
Campaign begins on 30th August to 10th September 2018 ONLY! We will announce the winner via FB LIVE so stay tuned Mommies!
.
Log on to www.gugu.com.my today to checkout our latest designs!
.
==============
FOR MORE INFO
==============
1. COMMENT
Type ‘HAPPY’ di ruangan comment atau PM kami melalui messenger
.
2. WHATSAPP
>> +6013 324 9867 << >> +6013 324 9867 <<
.
3. DIRECT LINK
www.wasap.my/60133249867/happy
www.wasap.my/60133249867/happy
.

LIKE & SHARE dengan kawan2 & keluarga Mommies yang sentiasa nak lihat #SENYUMANSIMANJA
.
#ilovegugumalaysia #gugumalaysia #gugujumper #bajubaby #newborn #senyumansimanja #happybabyhappymom2018 #duckscarves #duckscarf #babyfashion #babymalaysia

(0)

1. “Be the parent today that you want your kids to remember tomorrow.” ~Unknown

2. “Patience is bitter, but its fruit is sweet.” ~Jean-Jacques Rousseau

3. “Have patience. All things are difficult before they become easy.” ~Saadi

4. “I have seen many storms in my life. Most storms have caught me by surprise, so I had to learn very quickly to look further and understand that I am not capable of controlling the weather, to exercise the art of patience and to respect the fury of nature.” ~Paulo Coehho

5. “Patience is not just the ability to wait, it’s how we behave while we waiting” – Joyce Mayor

6. “Patience is the support of weakness, Impatience is the ruin of strengh”

7. “Have patience with all things, But, first of all with yourself.” ~Saint Francis de Sales

8. “Who can occupy your patience when impatience roars through you? Your life is yours to live, no matter how you choose to live it. When you do not think about how you intend to live it, it lives you.” ~Gary Zukav

9. “The key to everything is patience. You get chicken by hatching the egg not by smashing it” – Arnold G Glassgow

10. “Patience, persistence and perspiration make an unbeatable combination for success.” ~Napoleon Hill

11. “We must be willing to let go of the life we have planned, so as to have the life that is waiting for us.” ~E.M. Forster

12. “Our real blessings often appear to us in the shape of pains, losses and disappointments; but let us have patience and we soon shall see them in their proper figures.” ~Joseph Addison

13. “With love and patience, nothing is impossible” – Daisaku Ikeda

14. “Good character is not formed in a week or a month. It is created little by little, day by day. Protracted and patient effort is needed…” ~ Heraclitus

15. “When someone screams at me to hurry up, I slow down.” ~Mario Lemieux

16. “You can learn many things from children. Much patience for instance” – Franklin P Jones

17. “This is how memories are made… by going with the flow.” ~Amanda Bynes

18. “Patience is the art of concealing your impatience.” ~Guy Kawasaki

19. “Calmness is the cradle of power.” ~Josiah Gilbert Holland

20. “Slow down everyone. You are moving to fast” – Jack Johnson

21. “The more tranquil a man (or woman!) becomes, the greater is his success, his influence, his power for good.” ~James Allen

22. “They may forget what you said, but they will never forget how you made them FEEL.” ~Carol Buchner

23. “The journey matters as much as the destination.” ~Michelle Dockery

24. “For fast-acting relief, try slowing down.” ~Lily Tomlin

Image : Photo by Thiago Cerqueira on Unsplash

(0)

Daddy If You Hear Me

© Julie

Published: June 2008

It’s dark in here as I swim around in my mommy’s womb
I don’t have eyes to see yet, but I can feel
I can tell my mommy loves me, she tells me everyday
I feel her cold hands warm up, as she lets me know she’s there
I feel the vibration of her voice, as she sings me a lullaby
She eats all my favorite things, even the stuff she shouldn’t
Her hands let me know I’m safe as they sooth me to sleep
I know my mommy loves me, I can feel it in her touch…

But my daddy’s touch I hardly feel
I know his hands are soft and warm
His voice is firm, I feel the strong vibrations
I look for him at night, wishing his hands could keep me warm
I listen for him in the morning, wondering if he remembers I’m here
My mommy feels sad, I sense her pain too
Could it be because she misses my daddy, the way that I do?

I wonder if my daddy loves me
only his touch can answer that
does he think of me often
or wonder what I look like
is he excited about me
has he thought of a name for me at all
does he worry about me or pray for me
or dream of me at night…

I wonder if he knows how hard mommy is working
to keep me healthy and alive
I wonder if he knows how tired she feels
or of her aches and pains that keep her up at night
I wonder if he hears her cry, the way that I do…

So daddy if you can hear me
I need your touch as much as I need mommy’s
I need to feel that you are there, keeping me safe
I want to hear your voice softly soothing me to sleep
I need to know that you love me everyday
and that you are happy that I’m here
I need you to comfort my mommy, she needs you more than ever
she needs to be strong and healthy to keep me alive and well
maybe she feels the same way I do
and just needs to feel your touch too
or maybe you can let her know you love her
and try to understand what she’s going through…

Source: https://www.familyfriendpoems.com/poem/daddy-if-you-hear-me

(0)

After a couple of months of planning, we are delighted to announce the launch of our new website.

We wanted a new website to better collaborate with our partners and customers on that which we are most passionate about: sharing our knowledge and new products.

This is our new beginning and we will continue to improve and develop our new site.

What do you think?

We hope you enjoy the new look and feel.

And of course please do share the news about our wonderful new site!

We value your opinion

Please contact us to let us know what you think of our new website – all comments and feedback are welcome. Please also let us know if you cannot find something or would like to make any suggestions

(0)