Peranan Suami Apabila Isteri Mahu Bersalin

1) Pastikan anda tahu apa yang isteri mahukan.

Berbincang dengan isteri anda terlebih dahulu mengenai apa yang dia mahu atau tidak mahu semasa dalam proses kelahiran. Anda adalah orang yang bertanggung jawab memaklumkan perkara ini kepada doktor atau bidan terlatih.

 

 

 

2) Bawa barang keperluan anda sendiri.

Semua akan menumpukan perhatian kepada isteri anda, tetapi anda juga jangan mengabaikan kebajikan anda sendiri. Jika anda mahu bermalam di hospital, atau menemani isteri di dalam kamar bersalin, bawa segala keperluan anda bersama. Contohnya, bawa baju sehelai dua, selipar jepun dan keperluan-keperluan lain.

 

 

3) Tahu apa yang harus dijangkakan.

Apabila sakit bersalin dah bermula, anda tidak akan sempat melayari internet atau membaca buku panduan berkenan kelahiran. Seeloknya jika anda dapat meluangkan masa menghadiri kelas-kelas antenatal bersama isteri anda dengan fikiran yang terbuka. Dengan cara ini, anda akan memperolehi maklumat mengenai proses kelahiran dan bersalin, serta dapat membuat sedikit-sebanyak perancangan bagaimana hendak menghadapi hari tersebut.

 

4) Cari sesuatu untuk mengalihkan perhatian isteri.

Urut tapak kaki serta belakang isteri anda. Kaedah-kaedah lain yang anda mungkin pelajari di kelas-kelas antenatal adalah bagaimana bakal-bakal  ibu menghadapi sakit bersalin menggunakan teknik-teknik bertenang dan teknik pernafasan.

 

 

 

5) Bersedia untuk membuat keputusan pada saat-saat genting.

Hanya anda dan isteri yang tahu apa yang anda berdua mahukan, tetapi isteri anda mungkin tidak dapat membuat keputusan yang penting pada ketika itu. Bersedialah untuk melangkah ke hadapan dan membuat keputusan apabila situasi memerlukan anda berbuat demikian. Lazimnya doktor akan menerangkan keadaan dan pilihan rawatan yang ada dalam kecemasan.

 

 

6) Lakukan segala-galanya sendiri.

Walaupun ramai orang yang lebih berpengalaman di sekeliling anda yang boleh membantu, anda adalah tonggak utama yang paling penting bagi isteri anda. Buat apa sahaja dan dapatkan apa yang diperlukannya. Tidak kiralah jika anda terpaksa berlari ke kafetaria untuk membeli gula-gula ataupun mengambilkannya segelas air, ataupun berbincang dengan doktor bagi pihaknya.

 

 

7) Berada di sisinya.

Rakan kelahiran merupakan perkara yang penting bagi seorang wanita yang dalam proses bersalin. Walaupun pada hari ini si bapa biasanya akan hadir, banyak hospital yang menerima sesiapa sahaja yang dipilih oleh si ibu sebagai rakan kelahiran. Ingat, wanita yang sedang sakit bersalin, perlukan peneman di sisi. jangan abaikan mereka. Kongsi saat indah ini bersama, supaya anda lebih menghargai isteri anda.