“Child-Proofing Home” Buat Si Kecil Anda

1. Jauhi peralatan elektrik daripada si kecil.

Letakkan peralatan elektrik seperti periuk nasi, pemanas air, cerek, seterika dan yang berkaitan di tempat tinggi yang tidak boleh dicapai oleh bayi dan kanak-kanak. Wayar elektrik yang terjuntai juga perlu diambil perhatian. Suis atau soket perlu dipastikan selamat dari dijadikan permainan oleh bayi dan kanak-kanak.

 

 

2. Penutup bucu untuk perabot.

Cantik di mata tidak semestinya selamat kepada anak-anak. Pastikan bucu-bucu meja, kerusi, dan almari ditutup agar tidak mencederakan anak-anak di rumah. Penutup bucu (edge protector) ada juga dijual di pasaran. Bayi dan kanak-kanak yang bermain masih belum faham apa itu bahaya. Hal ini sering diambil ringan oleh ibu bapa. Walaupun nampak seperti perkara kecil, tetapi harus diingat bahawa malang tidak berbau.

 

3. Sentiasa tutup pintu bilik air.

Pintu bilik air dan tandas hendaklah sentiasa ditutup sama ada ketika anda berada di rumah ataupun tidak. Bayi yang sedang meneroka boleh masuk dan bermain air di dalam bilik air. Kes-kes seperti bayi lemas di dalam baldi perlu dijadikan pengajaran kepada ibu bapa. Selain itu, keadaan lantai yang licin juga boleh membahayakan kanak-kanak yang sudah pandai mandi sendiri.

 

 

4. Sentiasa pastikan pintu tidak mudah terkunci.

Anak-anak kecil masih belum pandai membuka dan menutup pintu dengan sendiri. Oleh itu, sebagai yang lebih dewasa, kita perlu mengambil perhatian tentang perkara ini. Pastikan tombol setiap pintu tidak terkunci dari dalam. Anda juga boleh menggunakan penyendal bawah pintu untuk mengelakkan pintu dari tertutup dan membahayakan anak-anak. Anda juga boleh menggunakan penahan pintu (door stopper) jika bimbang jari atau tangan anak-anak tersepit.

 

5. Melarang si kecil daripada mengutip makanan yang jatuh.

Sewaktu anak-anak makan, tidah sah jika tiada makanan yang berselerak atau tumpah. Segera bersihkan sisa makanan dan minuman yang tumpah agar anak-anak tidak mengutip semula makanan tersebut. Makanan yang telah jatuh di atas lantai bersifat kotor dan mengandungi kuman. Ini boleh mengundang penyakit jika terkena jangkitan kuman. Ajar anak-anak supaya tidak mengutip makanan yang telah jatuh baik di lantai mahupun di meja.

 

6. Simpan dengan cermat barang yang beracun.

Bahan-bahan seperti sabun, minyak angin, penyembur serangga, pembasmi kuman, racun tikus, dan lain-lain lagi merupakan antara bahan beracun yang biasanya ada di rumah. Simpan bahan-bahan ini di tempat tinggi atau tersorok seperti di dalam laci dan labelkan.

 

 

7. Buang mainan yang telah pecah atau patah.

Ibu bapa perlu selalu memeriksa permainan anak-anak sama ada telah pecah, tercabut skru, patah, dan koyak supaya anak-anak tidak mendapat kecederaan dari permainan yang rosak. Bahagian yang tajam setelah patah/pecah akan melukakan tubuh anak-anak. Skru yang tercabut dan span/gabus yang terkeluar akibat koyak boleh menyebabkan bayi tercekik.