Cara-Cara Mencegah HMFD

Hand, Foot, and Mouth Disease (HMFD)

1. Elakkan tempat awam.

Seelok-eloknya, kurangkan aktiviti di luar buat sementara waktu seperti taman permainan & pusat membeli belah. Jangan membawa anak yang sakit tempat-tempat awam/ sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

 

 

 

2. Ketahui tanda HMFD.

Ibu bapa perlu melengkapkan diri dengan mengetahui tanda-tanda penyakit ini. Dengan itu, anak yang mempunyai tanda jangkitan dapat dibawa berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan awal. Ia juga dapat mengelakkan daripada menular kepada kanak-kanak lain.

 

 

3. Amalkan langkah kebersihan dengan teliti.

Mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin, dan selepas menyentuh / merawat lepoh dan semasa mencuci najis kanak-kanak tersebut. Anak-anak perlu mandi sekiranya pulang dari sekolah atau dari luar kawasan rumah.

 

 

4. Mencuci alatan dan mainan.

Membersihkan (basmi kuman menggunakan larutan chlorine based) pada permainan anak serta lantai rumah terutama tandas.

 

 

 

5. Cermat melupuskan atau membuang najis.

Ibu bapa haruslah sentiasa memastikan pembuangan lampin pakai-buang
dibuat dengan betul.

 

 

 

6. Jangan berkongsi barang atau makanan.

Menggunakan peralatan makan dan minum yang berasingan dan tidak berkongsi barangan dengan anak-anak yang lain. Jika perlu, bekalkan anak dengan bekas makanan masing-masing di sekolah.

 

 

 

7. Saringan pihak sekolah & pusat jagaan.

Pihak Pengusaha TASKA, TADIKA dan lain-lain pusat jagaan kanak-kanak disarankan supaya mengambil langkah-langkah yang sama seperti di
atas. Di samping itu, saringan di pintu-pintu masuk (gate-keeping) dilakukan bagi memastikan tiada tanda-tanda jangkitan HFMD sebelum kanak-kanak dibenarkan memasuki premis.