Tips Permulaan Pemakanan Si Kecil

 1. Perkenalkan makanan ‘savory’.

Berikan makanan ‘savory’ seperti sayur-sayuran sebelum makanan yang berasa manis seperti buah dan kastard. Makanan ‘savory’ memiliki nutrien penting termasuk serat, zat besi, vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan mereka.

 

 

  2. Meningkatkan tekstur secara berperingkat.

Baby tidak memerlukan makanan yang sangat lembut dan tulen dalam tempoh yang lama. Setelah mereka menguasai puri buah-buahan, puri sayur-sayuran dan puri daging pada usia 7-8 bulan, pastikan anda mula meningkatkan tekstur halus makanan. Pada usia 9 bulan, mereka sudah boleh makan daging cincang dan pasta.

 

3. Jangan ‘over-drink’ susu.

Baby yang terlebih minum susu formula lebih cenderung menjadi kekurangan zat besi dan tidak mendapat semua nutrien yang ada di dalam makanan pepejal. Sebaik sahaja mereka memasuki usia 9 bulan, berikan makanan sebelum susu untuk memastikan mereka tidak ‘over-drink’.

 

 

4. Air masak harus menjadi pilihan utama.

Air masak harus menjadi pilihan utama untuk semua kanak-kanak. Jangan sesekali offer mereka air jus buah, minuman ringan atau air kordial kerana itu semua adalah minuman yang tinggi paras gulanya.

 

 

 

5. Kaya dengan Omega-3

Salmon dan tuna mengandungi sejenis lemak khas yang dipanggil omega-3, memainkan peranan yang kuat untuk perkembangan otak. Masukkan ikan-ikan ini di dalam menu diet anak anda 2-3 kali seminggu.

 

 

 

6. Baby harus sentiasa duduk di kerusi tinggi mereka.

Baby harus sentiasa duduk di kerusi tinggi mereka dan tiada gangguan lain seperti televisyen ketika makan.  Baby mempunyai fokus yang sangat pendek, jadi mereka perlu dapatkan tumpuan sepenuhnya ketika sedang makan. Pada usia 12 bulan, seeloknya mereka makan dalam persekitaran  sosial bersama keluarga.

 

 

  7. Nikmati waktu makan bersama si kecil

Waktu makan seharusnya menjadi waktu yang menyeronokkan dan riang. Cuba jangan terlalu menekan mereka untuk memakan sesuatu yang mereka rasa tidak suka. Menu itu boleh ditukar pada hari lain. Cuba sehingga mereka menyukainya.